/

Zakelijke leningen: alles wat je moet weten

Een florerend bedrijf is de wens van elke ondernemer. Om dit voor elkaar te krijgen kan een zakelijke lening handig zijn.

Met een eigen bedrijf wil je natuurlijk zo succesvol mogelijk zijn. Om te kunnen groeien en om klanten te kunnen blijven trekken is het goed om te blijven investeren in je onderneming. Heb je nu zelf niet zoveel spaargeld opgebouwd met je bedrijf? Ontdek dan of een zakelijke lening iets voor jou is. Zakelijke leningen zijn er in verschillende vormen, zodat je altijd een manier vindt die bij jouw onderneming past.

Wat is een zakelijke lening?

Een zakelijke lening is niets anders dan een lening die je aangaat voor je bedrijf. Deze lening staat ook wel bekend als ondernemingslening of bedrijfslening. Je kunt de lening gebruik voor verschillende zaken binnen je bedrijf. Denk bijvoorbeeld aan het (her)inrichten van je zakelijke pand, het verduurzamen van het pand, het aanschaffen van nieuwe apparatuur, het uitkopen van een partner of het overnemen van een ander bedrijf of filiaal.

De verschillende soorten zakelijke leningen

Is je zakelijke spaarpotje niet toereikend? Dan kun je vrij eenvoudig een zakelijke lening aangaan. Veel ondernemers gaan hiervoor naar de bank, maar je kunt ook terecht bij diverse andere kredietaanbieders. Hier heb je vervolgens weer de keuze uit verschillende soorten leningen voor je bedrijf. Zo zijn er de banklening en de bankgarantie, maar ook kun je kiezen voor een kredietverzekering, een hypothecaire lening voor je bedrijf of rood staan. Daarnaast is er ook de optie van een zogeheten PIN voorschot. Deze bedrijfslening los je automatisch stukje bij beetje af bij elke transactie op je pinautomaat. Nog een handige vorm van geld lenen voor je bedrijf is via crowdfunding. Verder kun je natuurlijk ook geld lenen bij een collega-ondernemer of bij vrienden en familie.

De kosten van een zakelijke lening

Als je een zakelijke lening afsluit, is het belangrijk om van tevoren te weten waar je aan toe bent. Kies daarom altijd voor een kredietverstrekker die duidelijk is over de kosten. De totale kosten van je lening zijn sterk afhankelijk van het leenbedrag en de bijkomende kosten. Hierbij kun je denken aan de rente die je bovenop de lening moet betalen, maar bijvoorbeeld ook aan de kosten voor het afsluiten van de lening. Elke situatie en elke lening is uniek. Vraag dus van tevoren wat jouw eventuele lening gaat kosten.

Hoe vraag je een zakelijke lening aan?

Zoals veel dingen tegenwoordig regel je ook een zakelijke lening eenvoudig online. Op de website van de bank van je voorkeur kun je eenvoudig een aanvraag doen voor een lening voor je bedrijf. Kies je voor een andere kredietverstrekker, bijvoorbeeld Pinvoorschot? Dan komt er na je aanvraag een medewerker langs om de precieze mogelijkheden te bespreken. Na de beoordeling kun je het leenbedrag al binnen een paar dagen op je zakelijke rekening verwachten.

Bij het aangaan van een zakelijke lening is het verstandig om onnodige risico’s te vermijden. Binnen het ondernemerschap is een beetje lef echter wel nodig om echt succesvol te kunnen zijn. Kies daarom altijd voor een goede balans tussen risico en potentie.

De redactie van Vrouw & Passie plaatst regelmatig informatieve artikelen over verschillende thema's. De thema's lopen uiteen van werk en gezondheid tot aan ondernemende vrouwen. We stellen onze artikelen met zorg samen en hopen onze bezoekers te inspireren.