Een fijne werkplek is belangrijk voor de functionaliteit en productiviteit van medewerkers. Immers brengen ze veel tijd door op hun werkplek en daarom moet het optimale ondersteuning bieden. Ergonomie speelt hierbij een belangrijke rol, wat elementen omvat die het werk vergemakkelijken. Wat zijn de gevolgen van een niet-ergonomische werkplek en hoe moet het juist wel zijn om de productiviteit van werknemers te optimaliseren?
De gevolgen van een slechte werkplek
Doordat werknemers veel tijd doorbrengen op hun werk is een goede ergonomie op kantoor erg belangrijk. Een slechte kantoorergonomie zorgt namelijk op de lange termijn voor allerlei lichamelijke en mentale problemen, zoals:
- Rug-, nek- en schouderpijn: Veel voorkomende kwaaltjes door een slechte werkplek zijn aan de rug, nek en schouders. Dit komt doordat veel medewerkers een slechte houding hebben, waardoor de spieren verzwakt raken. Ook zitten veel mensen met hun hoofd gebogen, waardoor de nek zwaar belast wordt.
- Hoofdpijn: Voor een lange tijd achter een beeldscherm zitten, kan zorgen voor hoofdpijn en vermoeide ogen.
- Pols- en gewrichtspijn: De polsen en gewrichten worden niet ontzien, welke stijf kunnen worden. Zenuwen kunnen daarnaast bekneld raken en de bloedsomloop kan belemmerd worden.
- Effect op organen: Een slechte houding kan tevens de longen en maag samendrukken, wat tot ademhalingsproblemen en maagpijn kan leiden.
- Mentale belasting: Ook mentaal gezien kan een slechte werkplek negatieve gevolgen hebben, zoals een verminderde productiviteit en efficiëntie.
Het is dus belangrijk om te investeren in een ergonomische werkplek, bijvoorbeeld door een ergonomisch bureau te kopen bij Manutan. Of bekijk andere hulpmiddelen die bijdragen aan het welzijn van je medewerkers.
Wat houdt een ergonomische werkplek in?
Een ergonomisch ingerichte werkplek zorgt voor een gezonde lichaamshouding bij werknemers, waardoor ze hun werk beter kunnen doen. Dit houdt in dat het meubilair en de hulpmiddelen zijn aangepast op de behoeften, werkzaamheden en lichaamsmaten van een individuele werknemer. Voor werkplekken die meer dan twee uur per dag gebruikt worden, moeten er aanpassingen gemaakt worden.
Werknemers kunnen bijvoorbeeld een verrijdbare stoel krijgen die past bij hun lichaamsmaten en verschillende instelmogelijkheden heeft. Hierbij past een grote werktafel met voldoende beenruimte en een werkblad dat in hoogte verstelbaar is. Ook kan een draaibaar, in hoogte verstelbaar en kantelbaar beeldscherm ondersteuning bieden aan een medewerker en de zithouding verbeteren. Waar nodig kunnen er nog een voetensteunvlak en een documenthouder geïnstalleerd worden.
Investeren in werknemers voor een hogere productiviteit
Een goede werkhouding is dus een voorwaarde om de voorgeschreven werkzaamheden veilig en goed uit te kunnen voeren. Hoewel er verschil zit tussen verschillende beroepen, is het voor alle beroepen belangrijk om over een goede stoel te beschikken. Echter, het gaat verder dan alleen een stoel, maar ook allerlei andere gereedschappen, hulpmiddelen en producten waarmee gewerkt wordt, moeten ergonomisch zijn.
Dit zal uiteindelijk leiden tot een fittere, alertere instelling bij medewerkers, omdat er geen energie verspild wordt aan een slechte zithouding. Hierdoor wordt je namelijk afgeleid en vermoeid, wat de werkzaamheden in de weg kan zitten. De beste investering op zakelijk gebied is daarom in een ergonomische werkplek.
Wil je klachten bij je personeel effectief voorkomen of verminderen? Creëer een ergonomische werkplek en verhoog zo de veiligheid en productiviteit op de werkvloer.