Eén op de drie ondernemers in Nederland is vrouw. Hoewel we in de minderheid zijn, blinken vrouwelijke zzp’ers op meerdere gebieden uit. Zo gaan we minder snel failliet en weten we met onze (vaak minder autoritaire) managementstijl dikwijls meer draagvlak voor zakelijke beslissingen te creëren. Succesvol ondernemen begint bij het afdekken van de grootste financiële risico’s, onder meer door het afsluiten van een passende rechtsbijstandverzekering voor zzp’ers.
Tip 1: Kies de juiste zakelijke verzekeringen
Uit onderzoek blijkt dat vrouwelijke ondernemers doorgaans voorzichtiger te werk gaan. In tegenstelling tot mannen houden de meeste vrouwen hun bedrijf in eerste instantie bewust klein. En dat is handig. Als freelancer of eenmanszaak hoef je je immers niet bezig te houden met de financiële en juridische vraagstukken die bij het runnen van een groter bedrijf komen kijken.
Aov voor zzp’ers
Dat neemt niet weg dat je als kleine ondernemer niet te maken kan krijgen met grote risico’s, zoals arbeidsongeschiktheid. Hoe voorzichtig je ook bent: de kans om tijdelijk of langdurig uit de running te raken is er altijd. Zo kun je overvallen worden door een burn-out of een verkeersongeval. Daarom is het slim om jezelf te voorzien van een goed vangnet bij arbeidsongeschiktheid. Dat kan met een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers (aov).
Fiscaal aftrekbaar
Met een aov voor zzp’ers beschik je bij ziekte over tot wel 90% van je gebruikelijke inkomen. Als je iets overkomt, hoef je dus niet op een houtje te bijten. Daarnaast kun je je aov-premie opvoeren als zakelijke aftrekpost en krijg je deze dus deels weer terug van de Belastingdienst.
Tip 2: Zorg voor juridische hulp
Ook een rechtsbijstandverzekering voor zzp’ers kan je flink uit de brand helpen. Bij een onterechte schadeclaim of een juridische conflict met één van je opdrachtgevers bijvoorbeeld. Maar ook als een klant je factuur steevast vergeet of weigert te betalen, beschik je over bijstand van een jurist. De incassodienst zal in zo’n geval snel afrekenen met de wanbetaler zodat jij niet in de problemen komt.
Als je je niet wil verzekeren voor rechtsbijstand bestaat er ook de mogelijkheid om prepaid juridische hulp in te schakelen. Bij een conflict betaal je dan een vast bedrag voor professionele juridische bijstand.
Risico’s afwegen
Natuurlijk hoef je niet elke zakelijke verzekering onder de zon af te sluiten. Door te weten welke risico’s het grootste zijn voor jouw bedrijf en branche, kun je een weloverwogen beslissing maken en zelf besluiten of je deze risico’s wel of niet op de koop toe wil nemen.