Gamen een mannenzaak? Allesbehalve. Toen ‘Pac-Man’ in 1980 de speelhallen veroverde, waren vrouwen niet bij het videospel weg te slaan. Het populaire arcadespel kreeg twee jaar later met ‘Ms. Pac-Man’ zelfs speciaal daarom een vrouwelijke versie. Later vergaten de suffe mannelijke spelontwikkelaars dat vrouwen niet alleen graag gamen, maar ze er ook best behoorlijk goed in zijn.
In de 21ste-eeuw spelen meer dan 3 miljard mensen wel eens een videogame. Daarvan neemt het aantal vrouwelijke gamers elk jaar toe. Bijna de helft van alle gamers zijn vandaag vrouwen! Met een beetje vertraging spelen gamemakers hier eindelijk op in.
Vroeger waren sterke vrouwelijke personages opvallend schaars. Princess Peach wachtte hulpeloos tot Mario haar uit de klauwen van Bowser redde. Met Princess Daisy bedacht Nintendo een meisjespersonage dat jongens het nakijken gaf op de racebaan en het tennisveld. De ‘Mario Kart’-reeks heeft dan ook een aardig vrouwelijke fanbase. Vrouwen zijn goed voor 40% van de spelers.
Vandaag hebben gamende meisjes gelukkig meer voorbeelden om uit te kiezen. Denk maar aan de pittige Umbra-heks Bayonetta, de stoere ‘Tomb Raider’-archeologe Lara Croft en de kranige Ellie van ‘The Last of Us’. Geen gebrek aan gameheldinnen, zoveel is zeker. Jaar na jaar duiken er ook steeds meer vrouwelijke gameontwikkelaars en spelcommentatoren op. Maar welke games spelen vrouwen nu het liefst?
Duurzaam gamen
Tegenwoordig is het thema duurzaam gamen zeer actueel. Toen Pac-Man begin jaren 80 gamende vrouwen naar de speelhal lokte, slurpten videospellen nog bakken energie. Arcades waren lompe stroom vretende gevaartes en de eerste videoconsoles voor thuis blonken nu ook niet bepaald uit in duurzaamheid. Vandaag is gamen niet alleen een pak vrouwenvriendelijker. Het is ook een pak duurzamer geworden.
Al houd je best wel je energieverbruik in de gaten. Want dat kan aardig oplopen. Uit onderzoek van ExpressVPN blijkt dat gamen op de computer een pak meer energie vreet dan je dagdagelijkse computertaken. Een gamelaptop vraagt al snel tussen de 300 en 500 watt aan stroom. Wie dagelijks een uurtje RPG’s met flitsende graphics op een hoogwaardige laptop speelt, gebruikt al snel zo’n 1.400 kWh per jaar.
Zeker in tijden van exploderende elektriciteitsprijzen houden fervente gamers dus beter hun energiegebruik in de gaten. Een VR-bril verbruikt met 665 kWh per jaar beduidend minder energie bij het gamen dan een krachtige laptop. Overschakelen naar een meer energie-efficiënte game-setup loont dan ook de moeite.
Een smartphone is nog een pak zuiniger. Het vraagt tenslotte nauwelijks 0,15 kWh aan stroomverbruik om je mobieltje maandelijks op te laden. Ook een tablet blijft een energie-efficiënt alternatief voor wie graag duurzaam gamet.
Welke games spelen vrouwen graag?
Er bestaan genoeg vrouwen die hun mannetje staan in ‘Counter Strike’, ‘Far Cry’ en ‘Call of Duty’. Toch zijn first-person shooters bezwaarlijk het favoriete genre van vrouwelijke gamers. RPG’s, fantasy- en avonturenspellen, daarentegen! Net als platform-, simulatie- en puzzelspelletjes.
Vrouwen verkiezen duidelijk meeslepende speldynamiek, sfeerschepping en de nodige creativiteit boven luidruchtig bloedvergieten en ander potsierlijk bruut gamegeweld. Games over vrouwen scoren vanzelfsprekend hoger dan exclusief door mannen gedomineerde genres.
Eindeloze RPG’s en kleurrijke fantasiewerelden
Menig gamemeisje zette haar eerste RPG stappen in het wonderlijk universum van ‘World of Warcraft’, ‘Dragon Age: Origins’, ‘The Elder Scrolls’ en ‘Skyrim’.
Ook ‘Child of Light’ heeft sinds 2014 een bijzonder plaatsje in het hart van vrouwelijke gamers. Het gelauwerd Ubisoft-spel combineert dan ook een pientere verhaallijn met prachtige computergraphics en het onvergetelijke personage Aurora. ‘Child of Light’ komt dan ook uit de koker van Brie Code, een van de talentvolste hedendaagse vrouwelijke gameontwikkelaars.
Schatten graven en zombies overleven
In 1996 zag ’s werelds beroemdste archeologe het levenslicht. Drie decennia na die eerste ‘Tomb Raider’, is Lara Croft met voorsprong nog steeds de bekendste gameheldin. Terecht.
Angelina Jolie en Alicia Vikander brachten de Britse avonturierster tot leven op het witte doek. Met ‘Shadow of the Tomb Raider’ is de succesvolle franchise beslist nog niet uitgespeeld. Fans met heimwee naar Lara’s iconische 90ies look kunnen sinds 2023 ‘Tomb Raider Reloaded’ op hun smartphone spelen.
Gamende vrouwen op zoek naar een sterk personage werden ook op hun wenken bediend met ‘The Last of Us Part II’. Ellie, het meisje uit het eerste post-apocalyptische zet haar overlevingstocht hierin verder als een inmiddels 19-jarig bespeelbaar personage. Ook de op wraak beluste soldate Abby is een verademing in het doorgaans in het overdadig testosteron verzuipende action-adventure genre.
Candy Crush Saga blijft hét geliefkoosde puzzelspel
Soms mag het wat lichtvoetiger. Puzzelspelletjes kennen een grote vrouwelijke aanhang. Er zijn ‘Match 3’-spelletjes bij de vleet. Denk maar aan de klassieker ‘Bejeweled’, ‘Puzzle Quest’ en ‘Pokémon Puzzle’.
In het ultieme puzzelspel tover je in een razend tempo rijtjes vol kleurrijke snoepjes weg. ‘Candy Crush Saga’ plofte in 2012 in de app store. Het snoepjesspel blijft een van de meest gedownloade apps ooit. Zo’n 60% van de spelers zijn vrouwen.
The Sims
Sinds ‘The Sims’ in 2000 voor het eerst hun eerste houterige stapjes op het computerscherm zetten, vlogen er meer dan 200 miljoen exemplaren van het levenssimulatiespel over de toonbank. Het old school openwereldspel blijft waanzinnig populair. De franchise lanceerde een rist spin-offs.
Met de komst van ‘The Sims Mobile’ eist het iconische simulatiespel sinds 2018 ook miljoenen smartphoneschermpjes op. De mogelijkheden waarmee je je virtuele personages kan plezieren, dan wel tormenteren, zijn eindeloos. Speelsters met minder nobele bedoelingen morrelen maar al te graag aan de karaktereigenschappen en het levensgeluk van hun onfortuinlijke ‘Sims’.