Als één sieraad met de tijd blijft mee gaan, dan is het wel een parelketting. Deze ketting is al heel wat jaren het symbool voor rijkdom. Ook in tijden dat de meeste mensen gelukkig genoeg geld op hun bankrekening hebben staan. Toch blijft een sieraad dat staat voor pracht en praal en status. Juist daarom blijft een parelketting zo’n bijzonder sieraad. Laten we daar eens dieper op in gaan in deze blog!
Allereerst worden parels alleen al op een heel bijzondere manier gemaakt. Het is namelijk een natuurproduct dat komt uit de zee. Er zijn verschillende weekdieren, waaronder de oesters, die parels maken. Maar er zijn ook parelketting die door slakken worden gemaakt. Nu is de ene parel de andere natuurlijk niet. Maar het vinden van een parel is en blijft een bijzondere aangelegenheid. Je kan een goede parel herkennen aan heel fraaie ragfijne lagen en een bijzondere glans. Wie wil weten of ‘ie kwaliteit in handen heeft, zoals de kettingen van DRKS, kijkt vooral naar dat laatste. Van een doffe parel word je minder blijf.
Levensgevaarlijk
Vroeger waren parelkettingen ook zo bijzonder omdat parelduikers echt naar de bodem van de zee moesten duiken en hun leven hiervoor op het spel moesten zetten. Vaak kwamen ze dan met de mooiste parels boven water. Je kan je dan ook goed voorstellen dat een parelketting niet zomaar een dure ketting was vroeger. Het was een absoluut teken van rijkdom. De keerzijde hiervan was ook dat veel mensen stierven bij het opduiken van parels. Het was een gevaarlijk beroep doordat ze ook nog niet zulke duikpakken met alle benodigde apparatuur hadden, zoals die we nu hebben.
Gekweekte parels
Vandaag de dag worden parelkettingen iets minder spectaculair gemaakt, maar dat neemt niet weg dat het een bijzonder sieraad blijft. Veel van de parels die we vandaag de dag kunnen kopen zijn wat we noemen gekweekte parels. Hierdoor is de prijs van een parelketting ook meer gezakt. Kijk bijvoorbeeld eens bij DRKS voor een mooie parelketting. Wie zijn of haar partner wil verrassen met een mooi parelketting hoeft dus tegenwoordig niet meer zo diep in de buidel te tasten als vroeger.