Wanneer je in deze tijd een middelbare school bezoekt zal je gegarandeerd een aantal fatbikes voor de poort zien staan. Niet voor niets zijn deze fietsen zo geliefd! Deze robuuste fietsen met hun opvallende brede banden zijn namelijk perfect voor ritjes door zand, modder en zelfs sneeuw en zien er ook nog eens cool uit. Je bent snel op locatie én zit comfortabel. Voordat je zo’n fatbike aanschaft voor je kind is het natuurlijk wel goed om te weten waar je op moet letten. Je wilt er namelijk wel voor zorgen dat je kind er veilig en comfortabel mee kan fietsen en dat hij of zij er zo lang mogelijk mee kan doen. Wil jij dus weten waar je op moet letten wanneer je je kind een fatbike cadeau geeft? Lees dan snel verder.
De Nederlandse regels rondom fatbikes
Het is natuurlijk eerst goed om te onderzoeken wat er op dit moment wel of juist niet mag in Nederland wanneer het gaat om het gebruiken van fatbikes. De focus ligt vaak op het off-road gebruik wanneer men het heeft over fatbikes maar vergeet niet in je achterhoofd te houden dat niet alle fatbikes zomaar de weg op mogen. De regels zijn vooral afhankelijk van het type fatbike en welke snelheid de fiets in kwestie kan halen. Wanneer je dan wel met een fatbike op de openbare weg mag rijden? Dit mag wanneer jouw fatbike een motor heeft met een maximaal vermogen van 250 watt en de trapondersteuning niet harder gaat dan 25 km/h. Je moet in dit geval dus zelf trappen om ondersteuning te krijgen en de e-bike mag dus géén gashandel hebben. Let er bij de aanschaf van een fatbike dus goed op of je kiest voor een elektrische of niet-elektrische versie, en welke regels voor de desbetreffende fiets gelden. Bij aanbieders zoals La Souris zie je in alle online productomschrijvingen precies wat wel of juist niet mag met de fatbike die je op dat moment bekijkt. Zo weet je precies waar je aan toe bent.
De juiste maat voor jouw kind
Het kiezen van de juiste maat fatbike is natuurlijk ook erg belangrijk voor de veiligheid en het fietsplezier van je kind. Een te grote of te kleine fiets kan zorgen voor ongemak en zelfs voor gevaarlijke situaties. En die wil je natuurlijk voorkomen. Zorg ervoor dat de fiets goed past bij de lengte van je kind. Welke maat goed past kan je makkelijk testen in winkel of bij de fatbike van een vriendje of vriendinnetje. Hij of zij moet namelijk makkelijk bij de pedalen kunnen en zonder moeite het stuur kunnen vasthouden. Veel fatbikes hebben verstelbare zadels, zodat je de hoogte kunt aanpassen naarmate je kind groeit. Dit is erg handig omdat kinderen vaak snel uit een fiets groeien en aangezien fatbikes best wel prijzig zijn wil je dat ze er zo lang mogelijk mee kunnen doen.
Onderhoud
Natuurlijk mogen we onderhoud ook niet vergeten. Om de goede staat van je fatbike te behouden is onderhoud namelijk van groot belang. Door de fiets goed én op tijd te onderhouden, voorkom je onnodige slijtage en zorg je ervoor dat je kind veilig kan blijven rijden. De eerste onderhoudsbeurt van een elektrische fatbike doe je het liefste binnen 3 maanden na de aankoop of wanneer de fiets bijna 500 kilometer heeft gereden. Daarna heeft de fiets om de 6 maanden (of na 2000 kilometer) een onderhoudsbeurt nodig. Zo kan je kind er zo lang mogelijk van blijven genieten!