Een nieuwe douche staat bij veel mensen hoog op het verlanglijstje. Deze ruimte in huis is namelijk een plek waar je helemaal jezelf kunt zijn en waar je heerlijk kunt ontspannen. Dan wil je natuurlijk wel kunnen genieten van een rustgevende ruimte die er lekker fris en schoon uitziet en die je persoonlijke smaak weerspiegelt. Badkamer ontwerpen of kopen? Ga dan vooral uit van jouw eigen wensen en je woonstijl. Daarnaast is uiteraard ook je budget erg belangrijk.
Budgetteren en plannen
Je kent het vast wel: je stelt van tevoren een budget vast, maar bent uiteindelijk toch veel meer geld kwijt. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Zo krijgen we steeds vaker te maken met bouwmaterialen die ineens een stuk worden, maar ook kan het arbeidsloon meer kosten dan je in eerste instantie had voorzien. Daarnaast zou je ook lang niet de eerste zijn die bij het inrichten van de ruimte onbedoeld veel meer uitgeeft aan badkameraccessoires en een sfeervolle aankleding.
Ontwerpen en inspiratie
Online kun je ontzettend veel inspiratie opdoen voor je nieuwe badkamer. Verzamel bijvoorbeeld foto’s en stel een moodboard samen, zodat je badkamerleverancier precies weet waar je naar op zoek bent. Bekijk ook of je eventueel in aanmerking komt voor verduurzaming vergoeding. Ook kun je op basis van je huidige badkamer een ontwerp bedenken voor de nieuwe ruimte. Iets heel anders creëren kan natuurlijk ook, maar hierbij moet je wel rekening houden met hogere kosten. Geef altijd je budget door aan de badkamerleverancier, zodat deze een ontwerp kan maken dat aansluit bij jouw wensen en het beschikbare budget.
Kosten besparen? Zo doe je dat!
De kans is groot dat jouw verbouwbudget niet onbeperkt is. Daarom geven we je graag een paar manieren mee om te besparen op de kosten van de badkamer. Zo is het handig om gebruik te maken van de bestaande indeling. Natuurlijk betekent dit niet dat alles hetzelfde moet blijven, maar wel is het verstandig om het nieuwe toilet op dezelfde plaats te zetten als de oude wc. Ook de nieuwe douche plaats je bij voorkeur op de plek van de oude douchebak. De leidingen hoeven zo niet te worden verlegd, wat veel tijd en dus ook geld bespaart. Verder is het handig om zo veel mogelijk zelf te doen. Zo kun je zelf je oude sanitair slopen en daarna ook zelf je nieuwe badkamer installeren en afwerken.
Tips en tricks voor een betaalbare badkamer
Wil je zelf een badkamer ontwerpen zonder daarbij je budget te overschrijden? Dan kan het handig zijn om niet de hele ruimte te betegelen. Tegels zijn namelijk ontzettend duur en in het droge gedeelte zijn ze niet overal nodig. Rondom het toilet en de wastafel hoef je bijvoorbeeld niet tot aan het plafond te betegelen. In de douche is dit natuurlijk juist wel aan te raden. Daarnaast kun je het beste kiezen voor opbouwkranen. Deze zijn veel voordeliger dan inbouwkranen en kunnen veel eenvoudiger worden geplaatst. Nog een goede manier om binnen je budget te blijven, is door te kiezen voor budgetvriendelijke alternatieven. Denk aan keramiek als alternatief voor natuursteen en een kast van MDF in plaats van een kast van massief hout.