Nagels zijn niet alleen een manier om jezelf te verzorgen en te stylen, maar ze kunnen ook veel vertellen over je gezondheid. Hoewel het misschien niet het eerste is waar je aan denkt bij het controleren van je gezondheid, kunnen de kleur, textuur en vorm van je nagels veelzeggend zijn over hoe goed je lichaam functioneert.
Kleurveranderingen
Je nagels kunnen veranderen van kleur als gevolg van verschillende factoren, zoals ziekte, ondervoeding, of zelfs simpelweg door het dragen van nagellak. Als je nagels verkleuren, is het belangrijk om de oorzaak te achterhalen, zodat je eventuele onderliggende problemen kunt aanpakken. Hieronder enkele kleurveranderingen die kunnen duiden op gezondheidsproblemen:
- Geelachtige nagels kunnen een teken zijn van een schimmelinfectie of psoriasis. Ook roken kan de nagels geel doen verkleuren.
- Witte plekjes op de nagels komen vaak voor en zijn meestal onschadelijk. Ze ontstaan doordat er lucht onder de nagel komt tijdens het groeiproces. Echter, bij een overdaad aan witte vlekjes kan het wijzen op zinktekort of andere voedingstekorten.
- Blauwachtige nagels kunnen duiden op zuurstoftekort in het bloed of op hartproblemen.
Vormveranderingen
Nagels hebben normaal gesproken een gladde en regelmatige vorm. Veranderingen in de vorm van je nagels kunnen duiden op gezondheidsproblemen. Hieronder een aantal vormveranderingen:
- Bolle nagels (ook wel “clubbing” genoemd) kunnen een teken zijn van zuurstoftekort in het bloed of van long- of hartaandoeningen.
- Ingegroeide nagels komen veel voor en zijn meestal onschadelijk, maar als ze vaak voorkomen, kan dit een teken zijn van een schimmelinfectie of zenuwproblemen in de voeten.
- Broze nagels kunnen het gevolg zijn van blootstelling aan chemicaliën, nagellakremover of nagellak. Ook kan het een teken zijn van ondervoeding of een tekort aan vitamines.
Textuurveranderingen
De textuur van je nagels kan ook informatie geven over je gezondheid. Hieronder een aantal textuurveranderingen:
- Putjes in de nagels kunnen wijzen op psoriasis of eczeem.
- Verdikte nagels kunnen een teken zijn van een schimmelinfectie of psoriasis.
- Gespleten nagels kunnen worden veroorzaakt door overmatige blootstelling aan water of chemicaliën, of een tekort aan vitamines en mineralen.
Wat kun je doen om je nagels gezond te houden?
Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om je nagels gezond te houden en eventuele problemen te voorkomen. Hieronder enkele tips:
- Gebruik hand en nagelcrème om je nagels en nagelriemen te hydrateren en te beschermen tegen uitdroging.
- Eet een gezond en uitgebalanceerd dieet dat rijk is aan vitamines, mineralen en eiwitten. Vooral biotine, een B-vitamine, is belangrijk voor gezonde nagels. Deze vitamine vind je onder andere in eieren, noten, zaden en groene groenten.
- Gebruik geen agressieve chemicaliën op je nagels, zoals nagellakremover met aceton. Kies in plaats daarvan voor een natuurlijke nagellakremover op basis van bijvoorbeeld sinaasappelolie.
- Vermijd nagelbijten en gebruik je nagels niet als gereedschap. Dit kan leiden tot beschadiging en infecties.
- Draag handschoenen bij huishoudelijke klussen en andere activiteiten waarbij je nagels in contact komen met water en chemicaliën.
- Als je nagelproblemen ervaart die niet vanzelf weggaan, raadpleeg dan een arts of dermatoloog.
Je nagels kunnen veel vertellen over je gezondheid en het is belangrijk om ze in de gaten te houden. Kleurveranderingen, vormveranderingen en textuur veranderingen kunnen allemaal wijzen op onderliggende gezondheidsproblemen. Door je nagels goed te verzorgen, een gezond dieet te volgen en agressieve chemicaliën te vermijden, kun je je nagels gezond houden en eventuele problemen voorkomen. Als je twijfelt over de gezondheid van je nagels, neem dan contact op met een arts of dermatoloog.