De toekomst van contactlenzen

De toekomst van contactlenzen

In 1888 werd de allereerste contactlens door een oogarts uitgevonden. Deze lens had een diameter van ongeveer 2 centimeter en was gemaakt van glas. In 1948 later werd het basisontwerp van de lens zoals we hem tegenwoordig nog steeds kennen ontwikkeld. Deze moderne lens was een stuk kleiner en hoefde alleen de iris in plaats van de hele oogbol te bedekken. Ook is men toen overgestapt van contactlenzen gemaakt van glas naar kunststof.

Van standaard naar speciale lenzen

Normaal draag je een lens om dichtbij of juist veraf goed te kunnen zien. Deze standaardlens heeft een enkele sterktezone over het hele vlak van de contactlens en de oogarts of opticien meet nauwkeurig de sterkte op die elk van je ogen nodig heeft. De ontwikkeling van contactlenzen heeft sinds 1948 echter niet stilgestaan, want iemand die presbyopie heeft is blij met multifocale lenzen.

Dit type lens wijkt af van de standaardlens, omdat het van twee of meer zones met aparte sterktes is voorzien. Vooral mensen die ouder worden profiteren van multifocale lenzen. De lens maakt het mogelijk om zowel dichtbij als veraf te zien door gericht door de zone met een andere sterkte te kijken.

Slimme contactlenzen

Is de contactlens nu dan helemaal doorontwikkeld en valt er niks meer te verbeteren? Nee, natuurlijk niet. Materialen en technieken blijven voor spannende innovaties zorgen. Net zoals we ooit met de opslag van gegevens van floppy’s en diskettes naar microchips en usb-sticks zijn gegaan, staat ook de wereld van contactlenzen niet stil.

Er zijn al bedrijven die een augmented reality contactlens aan het ontwikkelen zijn. Dit type lens is uitgerust met een minuscuul microled-schermpje, bewegingssensoren, microprocessor en batterij/stroomvoorziening. Met deze innovatieve lens kan je straks apps aansturen, net zoals je smartwatch je nu meldingen geeft, berichten laat lezen of lichamelijke functies meet en registreert.

De toekomst is dichterbij dan je denkt

Over een tijdje heb je je vingers niet meer nodig om te swipen of dubbelklikken, maar gebruik je je ogen om apps te openen of specifieke acties uit te voeren. Door eye-tracking sensoren die in de lens verwerkt zijn, kun je letterlijk met een oogbeweging opdrachten geven. We zijn benieuwd welke gevolgen deze ontwikkelingen voor bijvoorbeeld mensen met zeer beperkt zicht zullen gaan hebben.

Eén ding is zeker: de ontwikkeling van de contactlens staat zeker niet stil en gaat weer voor nieuwe en spannende mogelijkheden zorgen die er op dit moment nog niet zijn. Tot die tijd aanbreekt blijf je gewoon de apps op je telefoon en smartwatch gebruiken en je huidige lenzen online bestellen!

De redactie van Vrouw & Passie plaatst regelmatig informatieve artikelen over verschillende thema's. De thema's lopen uiteen van werk en gezondheid tot aan ondernemende vrouwen. We stellen onze artikelen met zorg samen en hopen onze bezoekers te inspireren.