Hoe geniet je volop van de rijke smaak van wijn? Behalve de kwaliteit speelt ook de manier waarop je de drank bewaart een belangrijke rol. Lees hier hoe je de flessen het best kunt bewaren en welke temperatuur daarbij past
Rode wijn bewaar je op een hogere temperatuur dan witte wijn of champagne. Dat is kort gezegd de regel die we normaal aanhouden. Maar wat is nu de ideale temperatuur en hoe zorg je ervoor dat je wijn ook constant in een omgeving ligt met dezelfde temperatuur? Met een wijnklimaatkast is dat vrij eenvoudig.
Wat is de ideale temperatuur voor wijn?
Veel flessen die je in de winkel koopt, zijn al op dronk. Bepaalde soorten hebben er echter baat bij om nog te rijpen. Hoe warmer het bewaard wordt, hoe sneller dit rijpingsproces verloopt. Het is daarbij vooral belangrijk dat de temperatuur constant is. Daarbij kun je aanhouden dat de ideale temperatuur rond de 12 °C ligt. Dit geldt voor zowel de rode als de witte variant. Desgewenst bepaal je per type de beste temperatuur, zolang deze maar stabiel is.
Behalve dat je een bewaartemperatuur hebt, is er ook sprake van een drinktemperatuur. De drinktemperatuur ligt vaak wat hoger dan de bewaartemperatuur. Het is dan ook belangrijk dat je de drank, voordat je deze inschenkt, even op temperatuur laat komen. Haal de fles dus op tijd tevoorschijn en ontkurk deze zodat de drank kan ademen.
Hoe houd je wijn op temperatuur?
Er zijn verschillende manieren om wijn te bewaren. Je legt de flessen in een rek in de bijkeuken en de kelder of je bewaart de flessen in de ijskast. Het nadeel van al deze oplossingen is dat het moeilijk is om de temperatuur constant te houden. De omgevingstemperatuur schommelt, zelfs in de ijskast, doordat je regelmatig de deur open en dicht doet.
De temperatuurschommeling komt de kwaliteit niet ten goede. Beter kun je een kleine wijnklimaatkast in je keuken of bijkeuken plaatsen. Hier kunnen de flessen rustig liggen, omdat je de klimaatkast niet dagelijks hoeft te openen. Hiermee voorkom je dat door de temperatuurschommelingen onnodige druk in de fles ontstaat en daarbij de kurk beschadigt. Bovendien stem je in de klimaatkast de temperatuur precies af op de soort die je erin hebt liggen.
Praktische bewaartips
De drank in een aangebroken fles blijft het best als er weinig zuurstof bij kan komen. Plaats daarom, na gebruik, op een geopende fles altijd de kurk terug. Voor een dichte fles zijn er nog een aantal andere zaken waar je op moet letten.
Bewaar de flessen liggend, zodat de kurk vochtig blijft en niet krimpt. Hiermee voorkom je dat er lucht bij de drank komt, waardoor deze sneller kan bederven. Stel de flessen zo min mogelijk bloot aan daglicht en bewaar ze dus op een donkere plaats. De flessen moeten bovendien rustig liggen, in een trillingsvrije omgeving.
Welke wijnklimaatkast past bij jou?
Met een wijnklimaatkast kun je eenvoudig de ideale bewaaromgeving voor je flessen creëren. Kies bijvoorbeeld voor een inbouw wijnklimaatkast 60 cm. Deze past gemakkelijk in je keuken en kan zestien tot honderdzestig flessen op temperatuur houden.