Misschien wel één van de meest gebruikte fitnessapparaten die thuis gebruikt worden, is de hometrainer. Maar wat is een hometrainer precies en waar moet je opletten als je er eentje voor thuis wilt hebben? Wij vertellen het jou in deze blog!
Een hometrainer is wat we noemen een allround apparaat. Het lijkt namelijk een beetje op een fiets, daarom maak je ook precies dezelfde beweging als wanneer je op een fiets zit. Alleen hoef je natuurlijk niet door de regen te bewegen. Je traint je rug en je armen, zeker wanneer je afwisselend gaat zitten en staan. Maar je traint vooral je bilspieren en je beenspieren. En reken dan vooral op flinke spierpijn in je bovenbeenspieren wanneer je een tijdje op de hometrainer hebt gezeten.
Naast dat je natuurlijk je spieren traint, train je ook de belangrijkste spier van je lijf als je kiest voor een hometrainer kopen. Namelijk je hart. Door flink te bewegen pomp je heel veel liters bloed door je lichaam. Dat is goed voor je lichaam zelf, maar ook voor je mind. Een hometrainer in huis is dus een hartstikke goed idee!
Aandachtspunten bij het kopen van een hometrainer
Nu je beter weet wat je precies hebt aan een hometrainer en welke spieren je hiermee traint is het goed om eens te kijken naar de aandachtspunten. Want waar moet je precies opletten als je een hometrainer aanschaft. Wij hebben een paar aandachtspunten voor je op een rijtje gezet.
1. Let op het weerstandsniveau van je potentiele hometrainer
Net zoals dat een fiets versnellingen heeft, heeft een hometrainer verschillende weerstandsniveau. Met deze niveaus kun je een bepaalde sportsessie zwaarder of minder zwaar maken. En dat zorgt ervoor dat je meer diversiteit hebt in je trainingen. Als een hometrainer maar 1 niveau heeft, dan wordt een sportsessie niet zo spannend. Meerdere weerstandsniveaus is dus prettig.
2. Is er een maximale lichaamslengte?
Dit aandachtspunt is vooral belangrijk wanneer je erg lang bent. Want als je lang bent, kan het zo zijn dat er op een hometrainer een maximale lichaamslengte van kracht is. Als je te lang bent, dan kan het zo zijn dat je niet meer goed en ergonomisch op de hometrainer kunt trainen. Vaak zit er een maximale lichaamslengte van tussen de 1.90 en de 2 meter bij een hometrainer.
3. Wat is het gewicht van de hometrainer?
Een hometrainer die wat zwaarder is en wat groter van stuk is, is vaak ook een stuk stabieler. Dat komt vaak omdat er zwaardere materialen worden gebruikt, denk aan ijzer. Je zit dus veel prettiger en steviger op een hometrainer van een flink gewicht. Behalve als je jouw hometrainer veel wilt verplaatsen, dan kun je beter voor een lichtere hometrainer gaan met daarbij transportwieltjes.
Zoals je dus hebt kunnen lezen, is het goed om je vooraf in te lezen in de verschillende hometrainers en welke past bij jou persoonlijke situatie. Wil je nu een flinke work-out doen om je spiksplinternieuwe hometrainer straks? Bekijk dan ook even deze video! Hierin vind je een hele pittig workout.