Als kersverse ouder wil je niets liever dan ervoor zorgen dat je baby goed gevoed en tevreden is. Maar soms kunnen er zorgen ontstaan over de melkinname van je kleintje. In deze blog gaan we dieper in op hoe je kunt herkennen of je baby voldoende melk binnenkrijgt en wat je kunt doen om je melkproductie te stimuleren.
Mogelijke problemen bij het drinken voor baby’s
Het is belangrijk om te begrijpen dat baby’s soms moeite kunnen hebben met het drinken aan de borst. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals:
Er is geen goede aanhap
Een goede aanhap tijdens het borstvoeden is belangrijk voor zowel jou als je baby om een comfortabele en effectieve voedingssessie te hebben. Hier zijn zes eenvoudige stappen om ervoor te zorgen dat je baby goed aanhapt:
– Controleer je positie
Zorg ervoor dat de hoofd-, nek- en ruggengraat van je baby zijn uitgelijnd en niet gedraaid zijn. Zijn kin moet omhoog zijn en niet naar zijn borst zijn gezakt. Zorg er ook voor dat jij comfortabel zit met behulp van kussens of kussens om je rug, armen of baby te ondersteunen.
– Moedig je baby aan om zijn mond te openen
Houd je baby dicht bij je en zorg ervoor dat je tepel ter hoogte van zijn neus is. Raak zachtjes je tepel tegen zijn bovenlip om hem aan te moedigen zijn mond wijd open te doen.
– Breng je baby naar je borst
Zodra je baby zijn mond wijd heeft geopend en zijn tong over zijn onderkaak heeft gebracht, breng je hem naar je borst met je tepel gericht naar de bovenkant van zijn mond. De kin van je baby moet als eerste je borst raken terwijl hij een groot deel van je tepelhof in zijn mond neemt.
– Houd je baby dicht tijdens het aanhappen
Houd je baby dicht bij je met zijn kin in contact met je borst, terwijl zijn neus naar boven is gericht zodat hij gemakkelijk kan ademen.
– Kijk en luister
Tijdens het voeden moet je baby’s mond tegen het dak van zijn mond zijn met je tepel er zachtjes door vastgehouden. Het aanhappen mag geen pijn doen en moet eerder een trekkend gevoel zijn. Let op je baby’s zuigbewegingen en luister naar zuigen en slikken om te controleren of hij melk binnenkrijgt.
– Verbreek de aanhap indien nodig
Als je baby’s aanhap oppervlakkig is of pijnlijk aanvoelt, verwijder hem dan van je borst en probeer het opnieuw. Breek de zuigkracht voorzichtig met je schone vinger in de mondhoek van je baby.
Onthoud dat een goede aanhap belangrijk is voor een succesvolle borstvoeding, dus zorg voor comfort en zoek indien nodig professionele hulp.
Te korte voedingen
Als je merkt dat je baby te korte voedingen heeft, zijn er een paar dingen die je kunt proberen om dit op te lossen. Ten eerste is het belangrijk om een rustige en ontspannen omgeving te creëren tijdens het voeden. Probeer afleidingen te verminderen en zorg ervoor dat je baby niet gestoord wordt tijdens het eten.
Daarnaast kan het helpen om je baby wakker te houden tijdens het voeden door zijn wangen zachtjes te aaien of zijn handjes vast te houden. Als je baby te snel drinkt, kun je proberen om hem vaker te laten boeren tijdens de voeding, zodat hij wat rustiger gaat drinken.
Als je baby nog steeds te snel drinkt, kun je proberen om de voedingssessies te verlengen door hem vaker aan te leggen. Op die manier krijgt hij meer tijd om te drinken en zal hij hopelijk langer gevoed worden. Als je nog steeds problemen ondervindt, kun je het beste advies vragen aan een lactatiekundige of een specialist in borstvoeding.
Hoe weet je of je baby voldoende melk binnenkrijgt?
Gelukkig zijn er verschillende manieren om te controleren of je baby voldoende melk binnenkrijgt. Enkele veelvoorkomende tekenen van voldoende melkinname zijn:
Gewichtstoename
Een gezonde baby zal over het algemeen regelmatig aankomen in gewicht. Je kunt de gewichtstoename van je baby volgen door regelmatig bezoeken aan de kinderarts of het consultatiebureau.
Aantal natte luiers
Een goed gehydrateerde baby zal regelmatig natte luiers produceren. Dit is een teken dat ze voldoende vocht binnenkrijgen, wat meestal gepaard gaat met voldoende melkinname.
Tevredenheid na de voeding
Als je baby na een voeding tevreden en ontspannen lijkt, is dit vaak een indicatie dat ze genoeg melk hebben gehad.
Hoe kun je je melkproductie stimuleren?
Als je denkt dat je baby niet genoeg melk binnenkrijgt, zijn er verschillende dingen die je kunt doen om je melkproductie te stimuleren. Enkele nuttige tips zijn:
Vaker aanleggen of afkolven
Door je baby vaker aan te leggen of regelmatig af te borstkolven, geef je je lichaam het signaal om meer melk te produceren.
Huid-op-huidcontact
Huid-op-huidcontact met je baby kan de productie van het hormoon oxytocine stimuleren, wat kan helpen bij het op gang brengen van je melkstroom.
Goede voeding en hydratatie
Zorg ervoor dat je zelf voldoende eet en drinkt, omdat dit van invloed kan zijn op je melkproductie.
Kortom, door op de juiste tekenen te letten, regelmatig aan te leggen of af te kolven en indien nodig hulp te zoeken bij een lactatiekundige of borstvoedingsspecialist, kun je ervoor zorgen dat je baby voldoende melk binnenkrijgt en dat je melkproductie optimaal blijft.