Duurzame bedrijfskleding: de voordelen voor je organisatie

Duurzaamheid is het magische toverwoord in tijden van klimaatopwarming, milieurampen en bedenkelijke arbeidsomstandigheden. Het ecologisch en maatschappelijk bewustzijn van consumenten vergroot tenslotte elk jaar. Bedrijven begrijpen ondertussen donders goed dat hun klanten hen vroeg of laat zullen afrekenen op de duurzaamheid en eerlijkheid van hun business.

Wil je als organisatie oprecht je steentje bijdragen aan een betere wereld? Met kleine dagdagelijkse veranderingen maak je al het verschil. Consequent handelen, loont namelijk op lange termijn. Een goed voorbeeld daarvan is duurzame beroepskleding.

In dit artikel ontdek je welke voordelen duurzame bedrijfskleding voor je organisatie én onze blauwe planeet heeft.

Duurzame bedrijfskleding: de voordelen voor je organisatie

Sta even stil bij de vervuilende kledingindustrie

Waaraan denk je bij vervuilende economische sectoren? Aan voorspelbare booswichten als gifwolken uitbrakende fabrieken en kerosine slurpende passagiersvliegtuigen, niet?

Waarschijnlijk stel je je al heel wat minder vragen bij wat je elke dag draagt. Toch is de kledingindustrie een van de grootste vervuilers van onze planeet.

De CO2-uitstoot van het kledingproductieproces is immens. En het blijft niet bij luchtvervuiling. De textielindustrie tekent voor 20% van al het afvalwater dat onze aardbol bezoedeld. Alleen al je spijkerbroek verspilt 7.500 liter water.

Om nog maar te zwijgen over de schrijnende werk- en leefomstandigheden in ontwikkelingslanden waar onderbetaalde arbeiders en soms zelfs kinderen je goedkope T-shirts stikken.

Wat is duurzame bedrijfskleding eigenlijk?

Duurzame bedrijfskleding is gemaakt van duurzame materialen. Soms hergebruiken fabrikanten daarvoor synthetische stoffen. Gerecycled polyester geeft bijvoorbeeld het plastic afval van PET-flessen een tweede leven.

Je kan ook het bestaand productieproces vergroenen. Bij biologische katoen vermijden fabrikanten vervuilende chemicaliën en pesticiden.

Duurzame modeontwerpers zweren dan weer bij nieuwe, hippe natuurstoffen zoals Tencel. Dit bijzondere materiaal haalt zijn soepelheid uit houtpulp van eucalyptusbomen. Vandaag zie je zelfs sneakers van schimmel- en appelleer in het straatbeeld.

Milieuvriendelijk alternatief

Duurzaamheid heeft in enkele jaren tijd de hele kledingindustrie op zijn kop gezet. Duurzame materialen zijn al lang geen gimmick meer van maffe modeontwerpers die aandacht willen op de catwalk.

Zelfs voor streng reglementeerde textieltoepassingen zoals veiligheidskleding vind je duurzame en milieuvriendelijke alternatieven.

Wil je als organisatie je ecologische voetafdruk verkleinen? Investeer dan in duurzame vakkleding.

Krik je bedrijfsreputatie op

Duurzame beroepskleding is de perfecte manier om je bedrijfsreputatie op te krikken. Consumenten denken tegenwoordig namelijk twee keer na welke organisaties hun zuurverdiende centen waard zijn.

Daarbij speelt niet alleen de laagste prijs. Bewuste klanten willen zich met eerlijke en milieubewuste bedrijven kunnen identificeren.

Met een duurzame tenue geef je niet alleen een krachtig signaal aan de buitenwereld. Je toont er meteen ook intern je werknemers mee dat je organisatie belang hecht aan normen en waarden als duurzaamheid. Milieu- en maatschappelijk bewuste werknemers zullen zo een gebaar beslist waarderen.

Langetermijnvoordelen

Klinkt allemaal logisch? Waarom wachten zoveel bedrijven dan met verduurzamen? Deels omdat organisaties vastgeroest zijn in oude gewoontes. Ze huiveren van alles wat nieuw klinkt.

Andere twijfelaars wijzen op het hogere kostenplaatje. Dat duurzame bedrijfskleding duurder is dan conventionele bedrijfskleding, is een hardnekkig misverstand. Bij duurzaamheid draait het namelijk niet alleen om het ecologische productieproces. De langere houdbaarheid van de kleding draagt eveneens bij tot het totaalplaatje.

Is de kleding van je werknemers al te snel aan vervanging toe? Ook dan loont het dus de moeite om uit te kijken naar duurzamere alternatieven.