Er zijn meerdere momenten in het leven waarop je kunt denken: ik wil een magazine maken. Bijvoorbeeld omdat je merkt dat er van een bepaald onderwerp nog geen magazine is. Of omdat je een schoolopdracht of werkproject op een mooie manier wilt presenteren. Wat jouw reden ook is voor een eigen magazine. Wij laten jou in deze blog zien hoe je het aanpakt.
Een magazine is het Engelse woord voor een tijdschrift. Het is vaak een boekje gevuld met artikelen en plaatjes. Vaak komt er met enige regelmaat een nieuwe uitgave van. Je kan lid worden van een magazine of je koopt ‘m los in de winkel. Omdat een magazine wordt gedrukt spreken we vaak van een papieren variant. Maar tegenwoordig kan je magazines ook online lezen en bekijken. Maar voordat je kiest voor de optie magazine drukken moet er eerst nog een magazine worden gemaakt.
Begin met het vaststellen van het thema
Elk magazine heeft een thema. Of je nu de Libelle, AutoWeek of de LINDA openslaat. Je kunt altijd ontdekken wat het overkoepelende thema van het tijdschrift is. Daarom is het goed om te kijken welk thema past bij jouw magazine. Dat kan bijvoorbeeld ook een thema zijn dat er nog helemaal niet is. Zoals een tijdschrift voor bonusmoeders, wildkampeerders of schildpaddenverzorgers.
En heb jij een nagelstudio aan huis en wil je een magazine bij jou op de toonbank neerleggen? Lees dan ook even deze blog!
Start met de inhoudsopgave
Een magazine maken begint eigenlijk met bedenken wat er überhaupt allemaal in komt. Bedenk dus van tevoren welke artikelen je wilt behandelen. Een magazine heeft een hoofdthema en vanuit daar kun je weer subthema’s bedenken. Vaak bestaat een artikel uit meerdere grote artikelen en kleinere artikelen. Maar ook terugkomende rubrieken of columns. Voor je dus begint met schrijven zet je de hoofdlijnen van je magazine uit. Dan weet je ook beter of je bepaalde mensen moet aanschrijven voor een interview of dat je nog andere informatie nodig hebt. Staat het stramien? Dan kun je beginnen met schrijven.
Bepaal de lay-out
Een magazine heeft altijd dezelfde soort lay-out. Blader hiervoor zeker ook eens door andere magazines. Als je op zoek gaat naar een bibliotheek bij jou in de buurt kun je vaak een hoop magazines naast elkaar leggen. Je hoeft het niet te gaan kopiëren, maar laat je wel inspireren door de lay-out.
Als je de tekst hebt en de lay-out hebt bepaald kun je jouw magazine gaan opmaken. Een handig online programma hiervoor is Canva. Professionele tijdschriften worden eigenlijk altijd opgemaakt in Illustrator van Adobe. Maar als jij net begint kun je ook beginnen met Canva. Let wel op: opmaken van een magazine is een vak. Zorg er daarom voor dat je de beginselen van opmaken kent. Op deze manier wordt het voor jou veel makkelijker en is de kans groot dat het eindresultaat mooi wordt.
Want als alles eenmaal is gedrukt kun je er natuurlijk niets meer aan veranderen. En ben je op zoek naar mooie foto’s voor je magazine? Er zijn een aantal websites waar je dit kunt vinden, zoals Unsplash of Pixabay. Deze foto’s zijn rechtenvrij en mogen gebruikt worden.