Wil jij gaan beginnen met hardlopen? Of ben je juist aan het trainen voor een halve of een hele marathon? Dan is het goed om te gaan trainen op basis van een schema. Hoe dat precies in zijn werking gaat, vertellen we jou graag in deze blog! Lees je mee?
Hardlopen op basis van een hardloopschema zorgt ervoor dat je meer doet dan alleen ook daadwerkelijk gaan hardlopen. Want hardlopen betekent niet alleen je ene voet voor de andere voet zetten en zorgen dat je over de finish komt. Nee, hardlopen is een combinatie van uithoudingsvermogen, kracht, snelheid, mobiliteit en coördinatie. Om dit goed te trainen is het niet alleen van groot belang dat je regelmatig rent, maar ook dat je een goede opbouw hebt.
Waarom is een goede opbouw belangrijk?
Als jij regelmatig hebt hardgelopen dan herken je waarschijnlijk wel die eerste twee weken waarin je heel trouw je schema volgt. De eerste weken van een hardloopschema zijn ook heel makkelijk en easy. Maar als het moeilijker wordt en zwaarder dan ga je nog een héle belangrijke spier trainen: de spier van uithoudingsvermogen en doorzettingsvermogen. Deze twee punten heb je 100% nodig om überhaupt een halve marathon uit te lopen. Maar zelfs al loop je 5 kilometer dan is dit een heel belangrijk punt.
Maar er is nog een reden waarom jij een hardloopschema wilt volgen en dat is omdat hardlopen best een blessuregevoelige sport is. Je spieren, pezen en gewrichten moeten wennen wanneer jij gaat hardlopen. Daarom is het goed dat je bijvoorbeeld tussendoor ook veel wandelt als je nog een absolute beginner bent. Hierdoor kunnen dus niet alleen je spieren wennen maar ook de rest van je lichaam. Ga je te hard van stapel? Dan kan je last krijgen van je aanhechtingen in je voeten en je knieën. En begin en eindig altijd met een goede warming-up en cooling-down.
Tips om duurzaam te gaan hardlopen
Goed en duurzaam hardlopen begint ook bij het juiste materiaal. In het geval van hardlopen heb je niet veel nodig, maar goede hardloopschoenen zijn wel echt de basis. Zorg er daarom voor dat je goede hardloopschoenen aanschaft die passen bij je voet. Je voeten en knieën hebben namelijk veel te verduren tijdens het hardlopen. Elke keer als je neerkomt moeten je knieën en voeten namelijk tot wel 5 keer je lichaamsgewicht opvangen.
Probeer daarom ook zo veel mogelijk op een zachte ondergrond te trainen. Bijvoorbeeld in het bos of op het strand. En loop je elke keer hetzelfde rondje? Daag jezelf uit en probeer ook regelmatig nieuwe paden te bewandelen. Dat maakt het hardlopen net even wat leuker en spannender. En dan nog een hele belangrijke tip: kun jij tijdens het hardlopen nog praten? Dan heb je het juiste tempo te pakken. Lukt dit niet meer? Dan kun je het beste iets minder hard gaan lopen.
De belangrijkste tip is natuurlijk misschien nog wel: heb er plezier in. Je traint misschien voor een groter doel, maar elk groot doel bestaat uit kleinere stapjes en mijlpalen. Vergeet die niet te vieren! Zo houd je het hardlopen leuk en duurzaam voor jezelf.