Je leest er steeds meer over: queer. Maar wat is het? Het is meer dan alleen het toevoegen van een toilet voor gender-neutrale mensen. Maar wat betekent het voor de maatschappij waarin we leven? Welke mensen voelen zich queer? En wat is de queer-cultuur? In deze blog vertellen we je alles wat je moet weten over dit woord. Lees je mee?
Queer is wat we noemen een parapluterm. Dat houdt in dat er meerdere woorden onder kunnen vallen. Het woord is sinds de jaren 90 steeds meer in opkomst. Maar de afgelopen jaren lijkt het steeds populairder te worden. Wie voelen zich geïdentificeerd met queer? Het is een ander woord voor bijvoorbeeld homoseksualiteit en travestie. Maar er zijn ook mensen die deze term gebruiken om zich te verzetten tegen de standaard heteronorm. Mensen die het woorden gebruiken zich graag verzetten tegen het hokjessysteem dat er door de jaren heen is ontstaan op het gebied van genderdiversiteit of -identiteit. Een bekende quote dat wordt gebruikt in de queer-gemeenschap is dan ook: No gender, no master.
Vandaag de dag wordt de term vooral gebruikt door mensen die zich queer voelen, omdat ze de termen zoals homo, lesbisch of biseksueel vooral beperkend vinden. Er is een basisprincipe wanneer je het woord gebruikt en dat is gebaseerd op dat iedereen vrij is om zijn of haar eigen etiket of aanspreekvorm te kiezen óf niet te kiezen. Dat houdt in dat als jij je geen hij voelt, maar meer een zij. Dat dit dan aan jou is om te veranderen naar je eigen behoeftes. Niet omdat je als vrouw of als man bent geboren. Hokjes verdwijnen. Daarom wil je Amerikaanse belangenorganisatie GLAAD graag zien dat LGBT wordt veranderd naar LGBTQ. Oftewel naast lesbisch, homo, biseksueel en transgender ook de Q van queer toevoegen aan het rijtje.
Relatief nieuwe term
Toch is er ook kritiek op deze relatief nieuwe term. Vroeger was het namelijk vooral een scheldwoord, te vergelijken met bijvoorbeeld het woord nicht. Er zijn dan ook mensen die zich niet willen identificeren met deze negatieve vorm van het woord. In het Engels betekent het woord oorspronkelijk ‘vreemd’ of ‘eigenaardig’. Er zijn mensen die deze term omarmen maar ook mensen die het negatief vinden. You hate it, our you love it, zeg maar.
Je vindt deze queerbeweging ook steeds meer terugkomen in muziek, film en kunstvormen. Het is een sociaal-culturele beweging die al sinds de jaren 80 in beweging is. Oorspronkelijk komt deze tak vooruit het de punk-wereld. Uitingen gaan vaak over vooroordelen, seksualiteit en genderidentiteit. Bekende band uit Amerika is Pansy Division, maar ook de Canadese zangeres Peaches en de band Gossip passen in het rijtje queer-zangers. David Bowie wordt achteraf gezien ook geëerd om zijn typische en doorbrekende man-vrouw-uitingen.
Samen met de regenboogvlag
Queer heeft ook een eigen vlag. Waar je de kleur paars en zwart in diagonale vlakken afgebeeld ziet. Deze vlag wordt vaak samen met de regenboogvlag gehesen. Verder zijn er niet veel specifieke symbolen te vinden.