Welke regelingen zijn er voor arbeidsongeschiktheid tijdens en na de zwangerschap?
/

Welke regelingen zijn er voor arbeidsongeschiktheid tijdens en na de zwangerschap?

Zwangerschap is een bijzondere en vaak uitdagende periode, zowel fysiek als emotioneel. Voor vrouwen die tijdens hun zwangerschap te maken krijgen met arbeidsongeschiktheid, kan het extra complex worden om werk en gezondheid in balans te houden. Gelukkig zijn er in Nederland verschillende regelingen die hen ondersteunen. In dit artikel leggen we uit welke mogelijkheden er zijn voor vrouwen die tijdens of na hun zwangerschap arbeidsongeschikt raken, en welke hulp zij daarbij kunnen krijgen.

Ziekmelding tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap kunnen er verschillende gezondheidsklachten ontstaan, zoals extreme vermoeidheid, bekkeninstabiliteit of andere lichamelijke klachten die het lastig maken om te werken. Als je door je zwangerschap (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt raakt, kun je je ziekmelden bij je werkgever. Je hebt recht op doorbetaling van je loon gedurende de eerste twee jaar van je arbeidsongeschiktheid. Deze doorbetaling is meestal 70% van je salaris, maar dit percentage kan in je cao of arbeidsovereenkomst hoger liggen. Het is goed om je ziekmelding altijd tijdig door te geven aan je werkgever, zodat er passende maatregelen getroffen kunnen worden, zoals aangepast werk of aangepaste werktijden.

Zwangerschaps- en bevallingsverlof (WAZO)

Alle zwangere werkneemsters hebben recht op zwangerschaps- en bevallingsverlof, ook wel bekend als WAZO-verlof. Dit verlof duurt minimaal 16 weken en kan langer zijn als de bevalling eerder of later dan verwacht plaatsvindt. Tijdens dit verlof krijg je een uitkering van het UWV ter hoogte van 100% van je dagloon. Het zwangerschapsverlof begint vier tot zes weken voor de uitgerekende datum, afhankelijk van je keuze. Na de bevalling heb je recht op minimaal tien weken verlof, ongeacht of je tijdens je zwangerschap ziek bent geweest of niet. Dit verlof is bedoeld om te herstellen en de zorg voor je kind op te pakken.

Regelingen voor arbeidsongeschiktheid na de zwangerschap

Soms kunnen vrouwen na hun bevalling nog steeds te maken hebben met gezondheidsproblemen die hen belemmeren om terug te keren naar het werk. In dit geval kan de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA) van toepassing zijn. Als je na twee jaar ziekte nog steeds niet in staat bent om te werken, kun je aanspraak maken op een WIA-uitkering. De hoogte van de uitkering hangt af van de mate van arbeidsongeschiktheid en je arbeidsverleden.

Hulp en advies bij arbeidsongeschiktheid

Het is belangrijk om te weten dat je als zwangere werkneemster niet alleen staat. Naast de ondersteuning van je werkgever en het UWV, kun je ook terecht bij een bedrijfsarts. Deze arts kan samen met jou en je werkgever kijken naar aanpassingen op de werkvloer die je kunnen helpen om zo goed mogelijk te blijven functioneren. Daarnaast kunnen organisaties zoals ExpertiseOrgaan.nl ook hulp bieden. De deskundigen van ExpertiseOrgaan.nl kunnen je bijvoorbeeld voorzien van deskundig advies en hulp bieden bij het aanvragen van uitkeringen of het zoeken naar re-integratiemogelijkheden.

Kortom, tijdens en na de zwangerschap zijn er in Nederland verschillende regelingen die je beschermen tegen inkomensverlies bij arbeidsongeschiktheid. Het is belangrijk om je tijdig te informeren over de mogelijkheden en gebruik te maken van de beschikbare ondersteuning, zodat je zeker weet dat je de juiste stappen zet voor een stabiele en veilige terugkeer naar de arbeidsmarkt.

De redactie van Vrouw & Passie plaatst regelmatig informatieve artikelen over verschillende thema's. De thema's lopen uiteen van werk en gezondheid tot aan ondernemende vrouwen. We stellen onze artikelen met zorg samen en hopen onze bezoekers te inspireren.