Elke groente heeft zijn eigen seizoen en als je daar rekening mee houdt, geniet je van een rijkere smaak, een kleinere ecologische voetafdruk en zul je ook nog geld kunnen besparen. Koken met seizoensgroenten is niet alleen duurzaam, maar ook een geweldige manier om je culinaire horizon te verbreden. Ga eens op onderzoek uit wat de seizoensgroenten zijn en wat je er mee kunt. We geven je alvast wat inspiratie voor onze favorieten!
Waarom kiezen voor seizoensgroenten?
Kiezen voor seizoensgroenten heeft meerdere voordelen. Als eerste is de smaak het grootste voordeel. Seizoensgroenten hebben de kans gehad om volledig te rijpen in de zon en dat proef je. Ze zijn vaak sappiger en smaakvoller dan groenten die uit kassen of ver geïmporteerd worden. Wanneer groenten worden geoogst op hun hoogtepunt van rijpheid, behouden ze meer voedingsstoffen. Seizoensgroenten zitten dus boordevol vitaminen en mineralen. Daarnaast hoeven ze een kleinere afstand af te leggen, wat de ecologische voetstap verkleind en is de groente van het seizoen in overvloed beschikbaar. Dit zorgt ervoor dat ze vaak een stuk goedkoper en betaalbaarder zijn.
De veelzijdige courgette
Courgettes zijn een uitstekende keuze in de zomermaanden. Ze zijn niet alleen heerlijk en voedzaam, maar ook enorm veelzijdig. Je kunt courgettes roosteren, grillen, stomen, bakken en zelfs rauw verwerken in salades. Courgettes zijn rijk aan vezels, bevatten veel water en zijn een goede bron van vitamine C en A. Je kunt erg veel maken met courgette. Denk maar eens aan courgette frietjes voor bij een maaltijd, romige courgettesoep of maak gevulde courgette met gehakt en groente.
Paprika, bonen en erwten
Ook deze drie zie je veel terug in de zomer. Vaak denken mensen aan het koken van de erwten of bonen, maar ze zijn eigenlijk perfect te verwerken in veel gerechten! Ook paprika is een fijne groente met veel vitamines die je eigenlijk wel in elk gerecht kunt toevoegen. Zorg dat je deze in het seizoen altijd in huis hebt of vries het eventueel in!
Salades
In de zomer denk je vaak al snel aan groenten zoals komkommer en tomaten. Hier kun je zoveel kanten mee op! Ook van tomaten kun je natuurlijk heerlijke soep maken of verwerk het in een salade op een warme zomerdag. Ook zomerfruit kun je perfect verwerken in een salade. Snijd bijvoorbeeld wat perziken of nectarines in stukjes en bak ze licht aan in een pan. Ook dit is heerlijk in een salade. Verder kun je een salade aanvullen met wat stukjes kip of tonijn en je hebt een heerlijke frisse en vooral gezonde maaltijd!