//

Bruin bloed bij ongesteldheid: wat betekent oud bloedverlies?

De cyclus, het ongesteld worden, het hoort er allemaal bij. Toch is bruin bloedverlies net even wat anders, is het normaal en wat betekent het?

Bruin bloedverlies

Over het algemeen is een beetje bruin bloed niet heel erg. Het namelijk vaak bloed dat is uitgedroogd en al een tijdje in het lichaam zit. Het wordt ook wel bruine afscheiding genoemd. Het ontstaat als menstruatiebloed niet direct wordt afgevoerd, maar een aantal dagen of zelfs weken in het lichaam blijft. Het verandert dan van kleur en gaat van donkerrood naar bruin en soms zelfs zwart. Het oude bloed komt uiteindelijk samen met restjes slijmvlies vanuit de baarmoeder via de vagina uit het lichaam. Het is dan roodbruine tot bruinzwarte afscheiding geworden. Het bestaat dus deels uit uitgedroogde restjes bloed en slijmvlies van de voorgaande menstruatie.

Wat betekent het?

Het is helemaal niet gek om eens een keer wat bruine afscheiding te hebben. Het betekent eigenlijk gewoon dat de menstruatie weer op gang komt en de restjes van de vorige menstruatie als eerst komen. Toch komt het ook wel voor dat je last hebt van bruin bloed tussen de menstruatiecyclus in. Bijvoorbeeld twee dagen tussen de weken in dat je ongesteld moet worden. Daarnaast kan bruine afscheiding ook voorkomen als je zwanger bent, of in sommige gevallen kan het ook duiden op een medische aandoening.

Hoe zit het precies?

De afscheiding die tijdens de menstruatie wordt uitgestoten bestaat uit baarmoederslijmvlies, de onbevruchte eicel en bloed. Aan het eind van de menstruatie blijven er eigenlijk altijd wat restjes bloed en slijmvlies achter. Dat veroudert en blijft in je lichaam zitten. Het komt meestal de volgende menstruatie pas mee naar buiten. Omdat ze langzaam uitdrogen en indikken verandert de substantie en kleur een beetje. Daardoor lijkt het niet echt meer op menstruatiebloed, maar is het bruine afscheiding. Het oude bloed verlaat als eerste het lichaam en daarom begint de cyclus vaak met bruiner bloed en wordt het gedurende de cyclus steeds lichter. Bruine afscheiding voor de menstruatie is veelvoorkomend en ook volstrekt normaal.

Gedurende de cyclus

Als de menstruatie nog gaande is en je hebt nog steeds bruine afscheiding, dan kan dat verschillende oorzaken hebben. De aanwezigheid, samenstelling en kleur van de afscheiding wordt beïnvloed door je hormonen. De hormoonhuishouding kan nogal beïnvloed worden en behoorlijk schommelen.

Hormonen ontregeld

Je hormonen kunnen dus aardig fluctueren en dan kan verschillende oorzaken hebben. De hormonen oestrogeen en progesteron sturen je menstruatiecyclus aan. Op het moment dat de balans tussen deze twee verstoord raakt, kan je al snel last krijgen van spotting oftewel bruine afscheiding. Er zijn veel oorzaken die een hormoonbalans kunnen verstoren en bruine afscheiding kunnen veroorzaken. Bijvoorbeeld de volgende oorzaken:

  • Problemen met de eierstokken
  • Schildklieraandoeningen
  • Extreem veel sporten
  • Extreem diëten of afvallen
  • Ziekte
  • Medicatiegebruik
  • Inname van de morning after pil
  • Bevalling, miskraam of abortus

Bruine afscheiding tijdens ovulatie

De ovulatie is het verlaten van de eicel van de eierstok. De ovulatie zit meestal in het midden van je cyclus. Vaak is dit op dag 14 tot 16, geteld vanaf de eerste menstruatiedag. Bruine afscheiding of een kleine hoeveelheid donkere menstruatie komt rondom de ovulatie ook vrij veel voor. Een andere oorzaak kan zijn dat tijdens de ovulatie het hormoon oestrogeen tijdelijk daalt. Heb je hier vaker last van of gebeurt het ook op willekeurige dagen in je cyclus, dan kan een bezoekje aan je dokter geen kwaad. Het kan eventueel duiden op een afwijking in de eierstokken.

Bruine afscheiding bij anticonceptie

Soms komt bruine afscheiding ook voor als je net gestart bent met de pil. Vaak gebeurt dit in de eerste drie maanden als je net de pil bent gaat slikken of gebruik maakt van soortgelijke anticonceptie. Dit gebeurt echter niet bij iedereen en het gaat vaak weg na de eerste paar maanden. Hetzelfde kan gebeuren als je na een lange tijd weer stopt met de pil. Je lichaam moet dan zelf weer even zoeken naar de goede hormoonbalans.

Zwangerschap

Ook tijdens een zwangerschap kan het voorkomen dat je last hebt van bruine afscheiding. Per stadium van de zwangerschap kan dit ook weer anders zijn. In het begin is donkere afscheiding een eerste signaal van de zwangerschap. In het beginstadium komt het dan ook veel voor dat vrouwen dit ervaren. Tijdens het nestelen van het bevruchte eitje in de baarmoeder kan namelijk een bloedvaatje geraakt worden. Deze afscheiding is gewoonlijk een week na de conceptie, of ook wel een week voor de menstruatie te zien en kan een paar dagen aanhouden.

Geen paniek

Gelukkig is bruin bloed of bruine afscheiding dus heel normaal. Een bezoekje aan de huisarts hoeft dus niet als je bruine of zwarte afscheiding ervaart. In de meeste gevallen zal het oud bloed zijn. Houd je cyclus in de gaten en je weet waar je aan toe bent.

Huisarts?

In sommige gevallen kan je beter wel even een bezoekje aan je huisarts brengen. Bijvoorbeeld wanneer je bloed een mix is van rood en grijs, is dat niet helemaal een goed teken. Het zou wel eens kunnen dat je op dat moment een SOA te pakken hebt. Waarschijnlijk heeft het bloed dan ook een sterkere geur dan normaal. Je kan je dan het best even laten testen op een SOA. Vrouwen die een miskraam gehad hebben, krijgen ook vaak grijsachtige brokken weefsel tijdens de ‘menstruatie’. Dus als je denkt misschien zwanger te zijn of een miskraam gehad te hebben, kan je het best wel even naar de huisarts.