Eten na overgeven: wat is goed om te eten bij buikgriep?

Als je buikgriep hebt of moet overgeven, wil je natuurlijk liever niet aan eten denken. Toch is het goed om dit wel te doen. Je lichaam heeft namelijk behoefte aan goed voedsel en water om weer helemaal te kunnen herstellen. Wij begrijpen dat het niet fijn is om te moeten eten terwijl je totaal geen trek hebt. Daarom helpen wij je verder! Deze dingen kun je het beste eten bij buikgriep.

Wat is buikgriep?

Buikgriep is een infectieziekte die maag en darmen treft. Dit virus is vaak van korte duur en duurt ongeveer 1 tot 3 dagen. Buikgriep is wel wat anders dan de ‘gewone’ griep (influenza). Hoe loop je zo’n buikgriep dan op? Dat kan door een infectie met een virus of soms een bacterie. Als je buikgriep hebt, is dit vaak besmettelijk en kun je dit ook overdragen aan andere mensen. Het virus kan verspreid worden via speeksel of ontlasting.

Drink veel water!

‘Eten na overgeven’ staat in de titel van deze blog. Maar veel water drinken is eigenlijk het allerbelangrijkste. Water drinken is eigenlijk altijd belangrijk, maar tijdens buikgriep nog net even wat meer. Tijdens een buikgriep waarbij je moet overgegeven, verlies je veel vocht. Om snel beter te worden én niet uit te drogen, is het goed om veel water te drinken. Je hoeft niet in één keer een heel glas achterover te gooien, maar elke keer kleine slokjes is wel verstandig. Het is niet goed voor je maag om zoete frisdranken of sapjes te drinken als je ziek bent. Houdt het daarom gewoon bij water. Mocht je toch liever wat met een smaakje drinken, kies dan voor thee. Uitdroging komt erg vaak voor bij mensen die een buikgriep hebben omdat ze te weinig water drinken. Dus blijf drinken!

Soep

De beste maaltijd om te eten als je ziek bent of buikgriep hebt is toch wel soep. Zeker als je geen zin hebt om een hele maaltijd te eten, kan soep een goede oplossing zijn. Omdat soep veel vocht bevat zorgt het er ook voor dat je niet uitdroogt. Daarnaast krijg jij via de soep wel gewoon de nodige vitamines binnen. Heb je echt moeite met iets binnen houden? Ga dan voor een lichte soep, of alleen warm water met een bouillonblokje. Probeer rustig van je soep te eten om je maag aan de maaltijd te laten wennen.

Wit brood en witte rijst

Misschien denk je nu ‘huh’ wit brood is toch helemaal niet goed voor je? Het klopt dat volkoren producten over het algemeen beter voor je zijn. Maar niet tijdens buikgriep! Dit komt doordat volkeren producten zorgen voor te veel prikkels in je maag. Wit brood en witte rijst hebben een licht constiperend (verstoppend) effect. Voel je je al iets beter? Dan kan je bijvoorbeeld wat groenten mengen door je rijst.

Zoute crackers

Crackers zijn licht en makkelijk verteerbaar. Vandaar dat ze tijdens een buikgriep vaak een fijne oplossing zijn als je niet zo veel trek hebt. Omdat je tijdens buikgriep naast vocht ook veel zout verliest is het goed om het zoutgehalte in je lichaam aan te vullen. Kies daarom voor gezouten crackers.

Gember

Van gember wordt steeds vaker beweerd dat een wondermiddel is. Zo zou het helpen bij het afvallen door de spijsvertering te versnellen. Ook blijkt het dat gember het maag- en darmslijmvlies kan beschermen en de opname van vitaminen en mineralen kan verhogen. Maar daarnaast is gember ook een goed middeltje tegen buikgriep. Gemberwortel stimuleert namelijk het immuunsysteem. Het draagt bij aan een normale darmfunctie en stoelgang en helpt het bloedsuikergehalte te normaliseren. Dit wondermiddeltje kan ervoor zorgen dat jouw misselijkheid als sneeuw voor de zon verdwijnt.

Yoghurt

Yoghurt is erg licht voor de maag en kan ervoor zorgen dat je darmflora zich herstelt. Hierdoor kan je je een stuk energieker en beter voelen. Pas wel op met te veel melkproducten eten. Van te veel kan je namelijk opnieuw last krijgen van je maag.

Droog eten

Als laatste is het aan te raden om tijdens een buikgriep te gaan voor ‘droog’ eten. Hierbij kun je denken aan koekjes (simpele biscuitjes) of beschuitjes. Dit voedsel is namelijk niet zo moeilijk te verteren.

Wat te eten na een buikgriep?

Ben je niet meer misselijk? Dan is je buikgriep waarschijnlijk bijna over. Toch is het niet verstandig om meteen van alles te gaan eten. Je maag is namelijk erg leeg en heeft rust en tijd nodig om te herstellen. Probeer vet eten dus nog even uit te stellen en ga voor gezonde producten.

Hoe vermijd je een buikgriep?

Om de kans dat jij besmet raakt of dat je iemand anders besmet met buikgriep te verminderen, kun je zelf een aantal dingen doen.

  • Zorg altijd voor goede handhygiëne. Was je handen zorgvuldig met water en zeep, vooral na het gebruik van het toilet. Vergeet ook nooit je handen te wassen voordat je eten gaat bereiden of opeten.
  • Als je besmet bent met het virus kan je het beste geen eten bereiden voor andere mensen.
  • Reinig en desinfecteer besmette oppervlakken. Denk hierbij aan deurknoppen en de doortrekknop van het toilet. Als je hebt overgegeven moet je meteen alles met een allesreiniger schoonmaken.
  • Heb je een extra toilet in huis? Zorg dan dat jij als enige één van de toiletten gebruikt. Zo voorkom je dat je iemand in je huishouden besmet.
  • Zorg voor schoon wasgoed. Probeer als je buikgriep hebt je beddengoed en ander wasgoed vaak te wassen, zodat de bacteriën eruit gaan.
  • Probeer tijdens je buikgriep met zo min mogelijk mensen in contact te komen.