Ingegroeide haar: wat er tegen te doen en hoe te voorkomen?

Een ingegroeide haar hebben, is gewoon heel erg vervelend. Het ziet er niet mooi uit, het voelt niet fijn en kan zelfs pijn doen. Logisch, dat je er zo snel mogelijk vanaf wil. Wij geven daarom een aantal handige tips om een ingegroeide haar te voorkomen én ook hoe je er van af komt als je er een hebt.

Wat is een ingegroeide haar?

Een ingegroeide haar is simpel gezegd gewoon een haar die rond krult en in je huid terug groeit. Normaal groeien je haren recht naar boven, maar bij een ingegroeide haar groeit die dus terug je huid in. Dit klinkt niet fijn en dat is het dan ook zeker niet. Ingegroeide haren irriteren de huid vaak en dat kan pijn doen. Je kunt een ingegroeide haar makkelijk zien omdat het een beetje lijkt op een puistje. Je herkent het aan een rood bultje of een groep bultjes. Bij vrouwen komen deze bultjes vaak voor op hun benen of rond de bikinilijn. Bij mannen zijn ingegroeide haren vaker te vinden op hun kin, na het scheren. De bultjes kunnen pijnloos zijn, maar het kan helaas ook gaan ontsteken. Als je veel jeuk hebt rondom het bultje dan is dit een teken van een zweertje.

Hoe wordt een ingegroeide haar veroorzaakt?

Er zijn verschillende redenen waardoor je een ingegroeide haar kunt krijgen. Het kan dan ook overal op je lichaam voorkomen. In de meeste gevallen komt het voor in gebieden waar je je lichaam veel wast of scheert. De meest voorkomende redenen voor ingegroeide haren zijn:

Strakke kleding

Heb je regelmatig last van ingegroeide haren? Let dan eens goed op, op welke plekken dit voorkomt. Draag je vaak strakke kleding? Dan kan de wrijving die ontstaat als de kleding tegen je huid aankomt, zorgen voor ingegroeide haren. Probeer daarom op de plek waar je vaak last hebt van ingegroeide haren strakke kleding te vermijden.

Dode huidcellen

Dode huidcellen zijn huidcellen die op je huid blijven liggen en daardoor de haarfollikels kunnen blokkeren. Hierdoor is de groei van je haren recht omhoog niet mogelijk en groeien ze dus naar binnen. De oplossing hiervoor is scrubben! Met scrubben verwijder je de dode huidcellen en geef je nieuwe haartjes weer de kans om te groeien.

Scheren, waxen en epileren

Scheren, waxen en epileren zijn vaak de grootste veroorzakers van ingegroeide haren. De kans dat je een ingegroeide haar krijgt na het scheren, is daarom ook best groot. Bij scheren komt dit doordat je tijdens het scheren hele scherpe haren creëert. Tijdens het scheren wordt het haar dicht bij het oppervlak van de huid afgesneden, hierdoor ontstaat een scherp puntje aan de haar. Dit scherpe puntje kan gemakkelijk terug groeien in je huid. Met het waxen en epileren trek je de haren rechtstreeks vanaf de wortel uit de huid. Omdat dit vaak heel snel gedaan wordt, kan de haarfollikel beschadigen. Ook het buisje dat aan de follikel vastzit kan hierdoor beschadigd raken. Dit buisje zorgt er normaal voor dat de haar netjes naar boven groeit. Als dit buisje zijn werk niet meer doet, kan de haar dus in je huid groeien.

Scheertechniek

De manier waarop je scheert, kan veel verschil maken. Er wordt vaak gezegd dat het goed is om tijdens het scheren de huid erg strak te trekken. Terwijl dit zeker goed is om een zo glad mogelijk eindresultaat te krijgen, kan het wel de haarfollikels beschadigen. Ook het gebruik van een scheermes met meerdere mesjes is niet altijd een goed idee. Het eerste mes haalt het haar naar voren en het tweede mes snijdt, wat voor een beschadiging kan zorgen. Het is het beste om te gaan voor een dubbelzijdig scheermesje. Daarnaast is het verstandig om aan het einde van je douche te scheren. Door het douchen is je huid en haar zacht geworden waardoor je minder kans hebt om de haarfollikels te beschadigen. Ook is het aan te raden om altijd scheerschuim of scheergel te gebruiken.

Manieren om ingegroeide haren te voorkomen

Iedereen die wel eens een ingegroeide haar heeft gehad, weet dat het erg vervelend kan zijn. Daarom hebben wij hieronder een lijst met manieren om het te voorkomen!

  • Een goede huidverzorging is erg belangrijk. De beste manier om dode huidcellen te verwijderen is exfoliëren. Exfoliëren werkt vaak nog beter dan scrubben en zorgt ervoor dat alle dode huidcellen verdwijnen. Het is aan te raden om dit ongeveer 1 a 2 keer in de week te doen. Doe dit niet direct voor of na het epileren, waxen of scheren. De huid is dan extra gevoelig en kan daardoor beschadigd raken.
  • Na het exfoliëren is het belangrijk om je huid te hydrateren. Gebruik dagelijks een goede vochtinbrengende crème. Hierdoor zal je niet alleen minder ingegroeide haren hebben, maar zal je huid ook gaan stralen.
  • Je huid elke dag goed reinigen met een vloeibare reiniger, kan een groot verschil maken. Reinig je huid elke dag door deze vloeibare reiniger met cirkelvormen op je huid aan te brengen.

Juiste techniek

Iedereen heeft een andere huid en zal dus ook verschillend op manieren van ontharing reageren. Heb je altijd last na het scheren? Probeer dan eens te waxen of te epileren. Krijg je hierna ook last, dan kan je ook eens kijken naar een IPL-behandeling of een ontharingscrème. Mocht je toch graag blijven bij wat je al doet, dan hebben wij hier een aantal tips voor de juiste techniek. Tijdens het scheren is het belangrijk dat je niet te dicht bij de huid scheert en niet te hard op de huid drukt. Ook is het af te raden om heel vaak je scheermes te pakken. We begrijpen dat je graag een gladde haarvrije huid wil, maar probeer het toch te minimaliseren. Als laatste is het heel belangrijk om altijd schone en scherpe mesjes te gebruiken. Bij waxen is het vooral belangrijk dat je je huid erna goed verzorgd.