Een seksueel overdraagbare aandoening (ook wel SOA genoemd) is een ziekte die je krijgt én ontvangt door seksueel contact. Met name als je seks hebt zonder condoom, is de kans op een geslachtsziekte een stuk groter. In dit blog lees je alles over de verschillende SOA´s en symptomen, de preventie, het belang van communicatie en de eventuele behandeling en ondersteuning als je een geslachtsziekte hebt.
Soorten SOA en hun symptomen
Er bestaan veel verschillende soorten SOA´s. Chlamydia is een van de meest voorkomende aandoeningen die bij veel mensen geen klachten veroorzaakt. Hoewel je dus niet direct last krijgt van deze SOA, kunnen de gevolgen van chlamydia groot zijn als je je niet laat behandelen. Zo kan chlamydia ontstekingen veroorzaken die op de lange termijn tot onvruchtbaarheid kunnen leiden. Met een chlamydia zelftest ontdek je snel en eenvoudig of je de seksueel overdraagbare aandoening hebt.
Andere veelvoorkomende geslachtsziektes zijn genitale wratten, gonorroe, herpes, syfilis, HIV en hepatitis B. De klachten lopen uiteen van jeuk tot aan een nare geur, meer afscheiding dan normaal (soms met een afwijkende kleur), blaasjes, wondjes en pijn in de onderbuik.
Preventie en veilig seksueel gedrag
Door seks met condoom te hebben, kun je de kans op een SOA verkleinen. Heb je een vaste partner en wil je graag zonder condoom vrijen? Dan is het verstandig om jullie allebei te laten testen. Een soa test voor vrouwen bestel je heel eenvoudig online. Aan de hand van deze (anonieme) test heb je binnen de kortste keren zekerheid. Uiteraard is het ook een optie om de huisarts of GGD te bezoeken.
Het belang van communicatie
Communicatie is heel belangrijk in een (seksuele) relatie. Laat je niet overhalen tot seks zonder condoom als jij je hier niet prettig bij voelt. Het is tenslotte jouw gezondheid. Vrij altijd veilig en laat het condoom pas achterwege als jullie allebei getest zijn.
Heb je een SOA opgelopen? Ook dan is communicatie van groot belang. Laat alle mensen met wie je de afgelopen zes maanden seks hebt gehad weten dat je een seksueel overdraagbare aandoening hebt. Dit kan eventueel anoniem via de website partnerwaarschuwing.nl. Door iedereen in te lichten, voorkom je dat zij andere mensen besmetten. Je voorkomt bovendien dat je voormalige (bed)partners ernstige klachten krijgen door een onbehandelde ziekte.
Behandeling en ondersteuning
De behandeling van een geslachtsziekte is afhankelijk van de aandoening. Soms is een antibioticakuurtje voldoende, in andere gevallen zul je misschien wel levenslang medicijnen moet slikken. Als je een seksueel overdraagbare aandoening hebt, is het van belang dat je zo snel mogelijk contact opneemt met een arts. Hij of zij zal je meer kunnen vertellen over de behandeling. Als je een ernstige aandoening – zoals HIV – hebt, zal hij of zij je ook ondersteuning bieden.
Laat je testen!
Een seksueel overdraagbare aandoening krijg je door (onbeschermd) seksueel contact. Als je vermoedt dat je een geslachtsziekte hebt of als een (voormalige) bedpartner je vertelt dat hij of zij een aandoening heeft, is het van belang dat je je zo snel mogelijk laat testen.
Een test koop je online of laat je uitvoeren door de huisarts of GGD. Heb je een positieve uitslag? Dan kan een arts je meer vertellen over de behandeling. Ook zul je je bedpartners van de afgelopen zes maanden moeten inlichten.