Steeds meer Nederlanders verkiezen een auto leasen boven kopen. Op zich is dit niet gek, want je hoeft geen groot bedrag in één keer te betalen. Bij leasen betaal je namelijk een vast bedrag per maand voor de auto. Wil je daarom ook leasen? Sluit dan niet direct een leasecontract af, maar vergelijk eerst verschillende auto’s met elkaar. In deze tekst zetten wij 4 zaken op een rijtje om bij leaseauto’s vergelijken op te letten.
1. Prijs
Wie een auto leaset, wil hier niet onnodig veel voor betalen. Kijk daarom altijd naar de prijs als je leaseauto’s met elkaar vergelijkt. Ondanks dat veel mensen dit uit zichzelf al doen, worden hierbij vaak fouten gemaakt. Dit komt doordat er vaak alleen maar naar de prijs gekeken wordt en niet wat hier allemaal bij in zit. Bij financial lease betaal je alleen voor de auto, terwijl bij private lease ook een allrisk autoverzekering, wegenbelasting, onderhoud en reparatie bij de prijs in zitten.
Als je een vergelijking maakt, is het ook aan te raden naar de bijkomende kosten te kijken. Dit wordt helaas nogal eens vergeten. Ook bij private lease krijg je namelijk te maken met bijkomende kosten. Zo moet je de brandstof en boetes bijvoorbeeld zelf betalen. Bij een private lease elektrische auto kunnen de bijkomende kosten overigens een stuk lager zijn. Dit is het geval als je jouw auto oplaadt met stroom die je zelf opwekt door middel van zonnepanelen.
2. Looptijd
Naast de prijs moet je ook op de looptijd letten als je leaseauto’s met elkaar vergelijkt. De duur van het contract kan bij iedere leasemaatschappij namelijk anders zijn. Vergelijkingssites houden hier lang niet altijd rekening mee, waardoor dit iets is waar je zelf op moet letten. Houd je hier geen rekening mee? Dan is het niet mogelijk om een eerlijke vergelijking te maken. Geef daarom altijd duidelijk aan waar je voorkeur naar uitgaat, zodat een vergelijkingssite hier rekening mee kan houden.
3. Kilometrage
Heb je een leaseauto gevonden die je aanstaat? Dan moet je eerst nog een aantal keuzes maken voordat je het contract daadwerkelijk kunt tekenen. Zo moet je bijvoorbeeld kiezen hoeveel kilometer je per jaar met de auto wilt rijden. Kies niet maar zo een kilometrage, maar probeer een zo nauwkeurig mogelijke inschatting te maken. Als je meer rijdt dan het gekozen aantal kilometers, moet je aan het einde van het jaar namelijk bijbetalen.
4. Voorwaarden
Als je alle keuzes gemaakt hebt, ben je in principe klaar om het leasecontract te tekenen. Voordat jij je handtekening onder de overeenkomst zet, is het verstandig om eerst de voorwaarden goed door te lezen. Op deze manier weet je namelijk zeker wat er allemaal bij de prijs is inbegrepen. Bovendien voorkom je zo dat je tijdens de looptijd voor verrassingen komt te staan.