Uw naaste heeft de diagnose dementie gekregen. Wat nu? In deze blog vertellen we u precies wat u kunt verwachten de komende tijd en verder in de toekomst.
Waarschijnlijk merkt u al een poosje dat uw naaste bepaalde symptomen heeft. Voorbeelden hiervan zijn het vergeten van afspraken, de weg naar huis moeilijk kunnen vinden of nieuwe situaties lastig vinden. Dit zijn hele normale tekenen van dementie. De ziekte dementie omvat echter meer dan alleen deze symptomen.
Wat houdt dementie in?
Dementie is niet één ziekte, maar een verzamelnaam voor meer dan 50 verschillende ziektes. Iedere vorm van dementie is net iets anders. Bij Parkinson trillen de handen bijvoorbeeld vaak, terwijl Alzheimer zich uit in problemen met het geheugen.
Alle dementievormen komen voort uit een probleem in de hersenen: de verbindingen tussen de hersencellen (neuronen) verdwijnen. Hierdoor gaat het geestelijk functioneren geleidelijk achteruit. Er is pas sprake van dementie als de symptomen steeds erger worden en niet door een andere ziekte te verklaren zijn.
Blijf fit en actief
Fit zijn en blijven is goed voor iedereen – en zeker voor mensen met dementie. De hersenen worden zo namelijk gestimuleerd. Het betekent echter niet dat uw naaste iedere dag naar de sportschool hoeft. Een half uurtje wandelen of gymnastiek voor ouderen werkt ook goed.
Bezig blijven heeft daarnaast nog een voordeel: het zorgt voor een nuttige dagindeling. Sommige mensen met dementie vallen overdag soms in slaap. Dat verstoort de nachtrust en kan ervoor zorgen dat ze ‘s nachts wakker liggen of gaan dwalen. In het ergste geval zorgt een slechte nachtrust voor een verdere achteruitgang van het geestelijk functioneren. Door overdag te bewegen en bezig te zijn, zal uw naaste ‘s nachts beter kunnen slapen.
Neem genoeg rust
Let ook op dat uw naaste voldoende rust neemt gedurende de dag. Het is goed om bezig te zijn, maar te veel activiteiten kunnen ook erg vermoeiend zijn. Kijk samen met uw naaste -en eventueel een professional- naar een mooie balans.
Kleinschalig wonen kan helpen
Bij beginnende dementie kan uw naaste waarschijnlijk nog zelfstandig wonen en slapen. Op den duur kunnen bepaalde handelingen lastiger worden. Denk bijvoorbeeld aan eten op vaste tijden of zichzelf wassen. Op dat moment kan kleinschalig wonen fijn zijn. Martha Flora is een woonzorgorganisatie die mooie appartementen en persoonlijke zorgt biedt. Een aantal voordelen van kleinschalige zorg:
- De zorgmedewerkers hebben veel persoonlijke aandacht voor de bewoners
- Familie en vrienden zijn altijd welkom (en mogen bij Martha Flora zelfs blijven logeren)
- Uw naaste krijgt voldoende privacy op de eigen kamer, maar kan ook de gezelligheid opzoeken in de groepsruimtes
- Er worden activiteiten op maat aangeboden
Met kleinschalig wonen is er voldoende persoonlijke aandacht voor de persoon met dementie. Zo bent u ervan verzekerd dat de activiteiten en rustmomenten worden afgestemd op uw naaste. Dat is goed voor de eigenwaarde, de beweging én de nachtrust.
Begin op tijd met kijken
Bij kleinschalig wonen met dementie komt wel het één en ander kijken. Het is bijvoorbeeld goed om hier aan het begin van de ziekte al over na te denken. Dit voorkomt extra spanningen en wachttijden als het zelfstandig wonen uiteindelijk niet meer gaat. Door vroegtijdig te beginnen, kunt u de potentiële verhuizing al van tevoren met uw naaste bespreken. Dat zorgt voor een goede voorbereiding en een gemoedelijke verhuizing.
Maak een lijstje
De juiste dementiezorg vinden is erg belangrijk. Daarom heeft Martha Flora een handige checklist gemaakt om erachter te komen wat het beste past bij u en uw naaste.
Ook kunt u zelf een lijstje maken met belangrijke onderdelen. Denk bijvoorbeeld aan:
- Hoe de medewerkers rekening houden met hobby’s, voorkeuren en activiteiten
- Of uw naaste de eigen huisarts behoudt
- Of de mantelzorger altijd op bezoek mag komen, of dat er bepaalde regels gelden
- Of er eigen spullen en/of huisdieren meegenomen mogen worden
- Of uw naaste er mag blijven wonen tot zijn of haar overlijden
Hou dit lijstje bij de hand als u op zoek gaat naar de juiste (woon)voorzieningen voor uw naaste. Zo kunt u gericht kijken naar de beste plek.
Neem de tijd
Als laatste willen wij u meegeven om vooral de tijd te nemen. Dementie is niet niks en kan ingrijpende veranderingen teweegbrengen. Neem de tijd om te verwerken wat er gebeurt –en praat hier ook over, bijvoorbeeld met familie, vrienden of een professional.
Neem de tijd om samen met de persoon met dementie te kijken naar de situatie. Welke handelingen en activiteiten lukken nu nog goed? En met welke handelingen heeft uw naaste wat meer hulp nodig? Zowel u als uw naaste staat er niet alleen voor.